alja košir

alja kosir

Diplomirala leta 2014 na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Od takrat se posveča raziskovanju vseh plati arhitekture skozi pisanje, koncipiranje in izvedbo. Trenutno deluje med Slovenijo in Španijo: v prvi išče vseprisotno etiko bivanja, v drugi bolj sproščeno estetiko.


o pisanju

Že tekom študija je objavljala strokovne članke in recenzije arhitekturnih del in teorij v tiskanih medijih (revija Praznine, časnik Delo). Po študiju je bila stalna sodelavka revij Hiše in Outsider, trenutno pa deluje kot urednica spletnega portala televizijske oddaje Ambienti, kjer v prvi vrsti skrbi za recenzije sodobne slovenske arhitekture.


o arhitekturi

oder Flow

V študijskih letih je skupaj s sodelavci prejela številna priznanja in nagrade na strokovnih natečajih: priznanje na natečaju za novo stavbo Šolskega centra Slovenj Gradec, 3. nagrado za novo stavbo Vrtca Pedenjped, enota Kašelj, ter prvo nagrado na natečaju za nov oder finskega glasbenega festivala Flow – slednji je bil leta 2012 izveden in je v uporabi do danes.

Po študiju je sodelovala z arhitekturnim birojem Sadar+Vuga, kjer je skrbela za raziskovalne in predstavitvene projekte biroja (dokumentarni film Sadar+Vuga XX, predstavitev na Čikaškem bienalu arhitekture 2017, predstavitve na domačih in tujih razstavah ipd.) ter prevzela koordinacijo nekaterih projektov.

Danes deluje kot samozaposlena v kulturi, kjer združuje ljubezen do teorije in prakse, do urbanizma in interierja, do raziskovalnega dela in dela z naročniki.


kontakt / storitve