V zaledju Kopra je par želel prenoviti tipično istrsko kamnito hišo v odprto in sodobno bivališče. Zgornjo etažo sta prepustila mlajši generaciji, spodnjo pa sta se odločila urediti le zase – za kulinarično ustvarjanje, sproščanje in druženje z družino in prijatelji.

Kljub temu, da se je par sprva spogledoval zgolj s kozmetičnimi popravki obstoječega stanja, pa smo kmalu ugotovili, da bi bil bolj smiseln konkretnejši rez, ki bi zagotovil tudi boljšo kvaliteto bivanja v hiši. Tako sta se odločila za celovito prenovo: nova, betonska nadstropna plošča, ki je nadomestila leseno, je povezala stare kamnite zidove, pod nove estrihe se je položilo talno gretje, prostor pa se je osvobodil tudi vseh notranjih predelnih sten. Prehod v nadstropje zdaj poteka ob fasadi, tako da potrebe po notranjem stopnišču ni več bilo.

pred in med prenovo

Tloris izčiščene školjke stavbe meri okoli 50 m2. Zidovi so postavljeni pod nepravimi koti, omejeni pa smo bili tudi s pozicijo in velikostjo okenskih odprtin, ki smo jih – v želji po ohranjanju avtentičnega obraza istrske hiše – obdržali. V prostor smo umestili vhodno vežo, velik dnevno-bivalni prostor, spalnico in kopalnico; vse skupaj pa bolje povezali z zunanjimi ambienti – predvsem z vrtom, ki je bil do zdaj skoraj popolnoma odrezan od dnevnih prostorov. Lastnika sta bila presenečena, da sta si lahko na tako majhni površini zagotovila razmeroma veliko kuhinjo z otokom in zajtrkovalnim kotičkom; pa tudi udobno kopalnico z veliko omaro za shranjevanje.

Da bi se ambient lepo staral, smo se odločili za klasični, lahkotni minimalizem v pretežno sivih in zemeljskih tonih, ki ga dopolnjujejo posamezni poudarki (lesene letvice, visoki ročaji, kamin na jeklenem podstavku, skriti prehod v spalnico …). Naravni hrastov les se kot rdeča nit vleče po vseh prostorih, protagonist pa postane svetloba, ki zdaj bivalne prostore obliva z vseh strani.

Projekt se je odvijal relativno hitro – od prvih načrtov pa do začetka gradbenih del je pretekel le mesec dni. V tem času smo uspeli urediti tloris hiše, določiti mikropozicije vseh inštalacij, sočasno z gradbenimi deli pa smo izrisali še načrt osvetlitve in načrtovali opremo po meri.