Pod Pohorjem je mlada družina kupila enoto dvojčka. Kontaktirali so me, ko je bila hiša v začetni fazi gradnje in skupaj smo tloris prilagodili potrebam in željam družine, hkrati pa načrtovali opremo po meri.

Relativno majhno kvadraturo je bilo namreč potrebno dodobra izkoristiti tako, da bo na dolgi rok koristila družini. Nekaj sprememb v tlorisu in inštalacijah je bilo potrebnih, da smo kar najbolje izkoristili dane centimetre, posegli pa smo tudi po številnih preprostih, a učinkovitih rešitvah za čim boljšo izrabo prostorov.

V predsobi smo tako zasnovali enoten pohištveni element, ki je hkrati garderobna omara, vhod v sanitarije, klop in obešalo za obešanje povrhnjih oblačil; hkrati pa skrivna vrata ponujajo dodatne zatiče za obešanje ključev, dežnikov, jaken in torb ter globoko polico za odlaganje pošte, očal, rokavic in šalov.

V sanitarijah, ki služijo tudi kot domača pralnica, smo vse elemente sanitarne opreme zgostili na eni steni, ob strani pa zasnovali veliko omaro z drsnimi vrati, v kateri so svoj prostor našli toplotna črpalka in enota rekuperacije; pa tudi pralni in sušilni stroj, košare za perilo in dodatni shranjevalni prostor.

Kuhinjo smo zasnovali v dveh nizih: visoki niz ob steni je dodatno izkoriščen s pultom za žepnimi vrati, na katerem se skrivajo vsi mali gospodinjski aparati. Velik osrednji otok pa po eni strani deli kuhinjo od bivalnih prostorov, po drugi pa ponuja dodatno shranjevalno površino in zajtrkovalni kotiček s strani jedilnice.

Hiša ČB, jedilnica

Jedilnica, ki se nahaja ob dveh velikih panoramskih oknih, je srčika prostora. Zavese, ki filtrirajo močno svetlobo, smo predvideli na zaobljeni karnisi, tako da se lahko prilagajajo poti sonca in po potrebi tudi popolnoma pospravijo ob steno.

Dnevno sobo smo umestili v kot prostora. Plitva knjižna omara ob robu je opremljena z vitrino in visokimi predalniki, ki bodo v prvi vrsti namenjeni shranjevanju otroških igrač. Televizor smo umestili na pregradno steno stopnišča, zato, da je kavč bolje povezan s preostalim prostorom in da bodo (mladi) družinski člani vedno na očeh.

Ker je pritlična etaža od vhoda pa do terase vizualno povezana, smo opremo izbirali v nežnih in nevtralnih tonih. Barvni poudarki so ustvarjeni z lesom in oblazinjenim pohištvom, medtem ko vgradni kosi pohištva zavzemajo enovito in preprosto obliko.

Zgornjo, družinsko kopalnico pa smo zasnovali razkošno – brez odvečnih elementov smo lahko v prostor umestili dve veliki viseči omarici in udobno tuš kabino. Rebraste ploščice v vzorcu lesa prenesejo letvičast dekor iz pritličja v nadstropje, a na drugačen in svež način.