Naročnika sta želela sodobno zasnovano hišo opremiti v minimalističnem skandinavskem slogu. Sodelovali smo pri opremi pritličja in bivalnega atrija.

Hišo odlikujejo velike panoramske zasteklitve in visoki stropi, naročnika pa sta želela, da bi zračno in prostorno arhitekturo nadgradili še z izbrano notranjo opremo, ki bi po eni strani z minimalnimi kosi pohištva v prostor vnesla domačnost, po drugi pa jim kot družini dopustila, da interier nadgradijo s svojim pečatom.

Odločili za nevtralno barvno in materialno paleto, ki združuje vse odlike skandinavskega oblikovanja in japonskega minimalizma. V ospredje smo postavili kvalitetne oblikovalske kose in naravne materiale – les, kamen, kovino in tekstil -, vso opremo po meri pa zasnovali v istem materialu in enakem slogu. Kot osnovno barvno lestvico smo vzeli topel hrastov les, grobe apnene omete ter posamezne poudarke v kamnu in kovini.

Ob vhodu nas pozdravi dvoramno stopnišče, ki smo mu dodali masivno ograjo. Le-ta v prostor vnese dinamiko in naš pogled instiktivno povleče navzgor, proti spalnicam, hkrati pa naznanja razigrano eleganco tega doma. Stopnišče smo osvetlili z visečim svetilom, ki se spušča iz stropa nadstropja. Ob vhodu smo organizirali še prostorno garderobno omaro s profiliranimi ličnicami, za katerimi se skriva tudi vhod v dnevne sanitarije.

Predprostor je od dnevne sobe ločen z drsnimi steklenimi vrati.

Dnevna soba je opremljena minimalistično: z veliko sedežno garnituro, kavno mizico, knjižno omaro ter kaminom. Čeprav minimalni, pa so izbrani pohištveni kosi kvalitetne izdelave in elegantnega oblikovanja, tako da bodo družini služili na dolgi rok.

Kuhinjo smo zasnovali s tremi elementi: visoko vgradno omaro, nizkim nizom ter kuhinjskim otokom. Slednji je oblikovan kot kamniti monolit z zajtrkovalnim kotičkom. Teksture naravnih materialov v sicer izčiščeno, minimalistično kuhinjo vnesejo dinamiko, ritem in teksturo.

V jedilnici smo se odločili za veliko leseno jedilno mizo, obkroženo z lesenimi ‘wishbone’ stoli s pletenim sediščem. Ker je jedilnica del kuhinjskega prostora in se s panoramskimi zasteklitvami navezuje tako na teraso kot na gozdni rob, prostora nismo želeli prenasičiti s pohištvenimi elementi. Izbrali smo le podolgovato svetilo v kovinskih tonih ter nekaj okvirjev, v katere lahko družina vstavlja fotografije, spomine ali sporočila.

Poseben oblikovalski izziv je bil tudi atrij, okoli katerega se nizajo vsi bivalni prostori. Zanj sta naročnika želela, da bi bil zasnovan kot intimni japonski vrt, lep v vseh letnih časih in preprost za vzdrževanje. Atrij smo razbili na tri pasove. Tlakovana bivalna terasa predstavlja podaljšek jedilnice; peščeni del mladim nadebudnežem omogoča ure in ure zabave pod krošnjo akacije; ozek zeleni pas tik ob fasadi pa ustvarja zeleno kuliso vrta na eni in dnevne sobe na drugi strani.