Projekt prenove stanovanje v podstrešju opečne zgradbe v bližini znane londonske tržnice Borough Market sem pripravila za naročnika, ki je želel na novo osmisliti popolnoma opremljen loft, ki pa ni ustrezal njegovim željam in potrebam.

55 m2 velik, a kar 4,30 m visok prostor je bil ob nakupu namreč razdeljen na dnevni in spalni del. Spalni del z ensuite kopalnico in garderobno sobo je zasedal kar tretjino tlorisa, velik del višine je odžiral spuščeni strop, originalne opečne stene pa so bile ponekod prekrite z mavčnokartonskimi ploščami. Novemu lastniku pa je največ pomenila prav estetika stare tovarne, v katerem se nahaja stanovanje; v njem pa si je želel urediti dom, ki bo v prvi vrsti namenjen druženju ob pripravi jedi, obedovanju, dobri kapljici, pa tudi uživanju v samoti – ob dobri knjigi, glasbi in kaminu.

Zato sva tloris zastavila povsem drugače. Ob predprostor sva umestila majhno, zavito stopnišče, ki vodi v galerijo s spalnim delom, minimalistično opremljenim z japonsko posteljo in manjšo garderobno omaro. Pod galerijo se nahaja manjša kopalnica, v kateri je le najnujnejše – poleg umivalnika in sanitarij zgolj še prostostoječa kad. Tako kopalnica kot galerija izkoriščata izjemno višino prostora, ki smo jo odkrili z odstranitvijo spuščenega stropa, celotna intervencija (skupaj z visokimi omarami kuhinje) pa je izvedena z lahko jekleno konstrukcijo, oblečeno v zeleno luženi les.

Največji del tlorisa, kar 40 m2, je tako pripadel bivalnemu prostoru z razkošno teraso. S sten smo odstranili mavčnokartonske plošče in razkrili opečnato strukturo, ki je deloma prebarvana v belo, delno pa ohranjena v svoji naravni barvi. Okna z mrežasto zasteklitvijo so nova in tako ustrezajo današnjim standardom po toplotni izolativnosti. Tlak iz brušenega betona se nadaljuje tudi na teraso in vizualno poveže zunanji ambient z notranjim. Poleg opeke in betona pa so v prostoru prisotni še kamen Ceppo di Gre, orehov les ter kovine v različnih tonih – od črne pa do bronaste.

Premična oprema je bila skrbno izbrana s strani naročnika: poudarek je na vintage in ročno izdelani opremi ter seveda na umetniških delih in knjigah iz lastnikove obširne zbirke, ki prevzema osnovno vlogo dekoracije.